Wetenschappers van het farmacologisch instituut van de universiteit van Bonn hebben de inhoud van een flacon onderzocht, die toebehoorde aan koningin Hatjepsoet. De flacon bleek een medicijn tegen huidziektes te bevatten dat de koningin mogelijk enige verlichting heeft gegeven, maar dat wel uitermate kankerverwekkend is, zo bleek uit het onderzoek.
De flacon van Hatsjepsoet maakt deel uit van de vaste collectie van het Egyptisch museum van de universiteit en bevatte een substantie waaraan onder andere nootmuskaat- en palmolie en veel onverzadigde vetzuren waren toegevoegd en die bovendien uitermate vettig was. Het middel moet bovendien niet erg lekker hebben geroken want het bevatte teerachtige stoffen (creosoot) die vandaag de dag nog steeds wel worden gebruikt om huidziekten als psoriasis te verzachten maar die alleen op recept verkrijgbaar zijn omdat ze zeer kankerverwekkend zijn.
Het is zeker niet ondenkbaar dat de koningin inderdaad psoriasis heeft gehad. Deze ziekte is bij meer leden uit de familie van Hatsjepsoet gevonden en genetische factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van psoriasis.
Hatsjepsoet leefde in het midden van de 15e eeuw v.C en is vooral bekend vanwege het prachtige tempelcomplex te Deir el-Bahri. Ze heeft het middel mogelijk gebruikt om de brandende en kriebelende plekken op de huid te verzachten maar de hoge concentratie kankerverwekkende stoffen hebben de koningin op de lange duur zeker geen goed gedaan.
Zie voor het persbericht van de universiteit van Bon het artikel Deadly medicine.