zondag 3 juni 2012

Kopje Nefertiti geïdentificeerd?

Afgelopen week werd bekend dat een kwartsiet kopje uit de Amarna-periode mogelijk een beeltenis is van de beroemde koningin Nefertiti (ca. 1370 – 1330 v.C). Het beeldje, dat zich in een privé-verzameling bevindt, werd eerder gezien als een afbeelding van de echtgenoot van Nefertiti, farao Achnaton (ca. 1351-1333 v.C.). Egyptoloog Christian Loeben van het August Kestner-museum in Hannover meent echter voldoende bewijzen te hebben om aan te nemen dat de beeltenis wel degelijk van Nefertiti is.

Het kunstwerkje, dat slechts 5,5 cm hoog is en in privébezit is, moet volgens Loeben een vrouw voorstellen omdat kwartsiet vrijwel uitsluitend zou zijn gebuikt als materiaal voor vrouwenbeeldjes. Bovendien zouden details rond het oor erop wijzen dat de figuur een kroon draagt die sterk lijkt op een kroon zoals die door Nefertiti werd gedragen.
Inmiddels is binnen de Egyptologie een discussie gaande of Loeben wel op het juiste spoor zit. Egyptologe Anneke Barth wijst erop dat wel degelijk kwartsiet beeldjes bestaan van Achnaton. Ze verwijst naar oesjabties die zich thans in het Metropolitan Museum of Art in New York bevinden.
Het beeldje zelf is tussen 6 en 10 juni te bezichtigen tijdens de tiende editie van de BAAF of Brussels Ancient Art Fair in Brussel. Na de beurs gaat het kopje terug naar een Europese privé-verzameling. Loeben hoopt echter dat het beeldje tijdens een grote tentoonstelling in Hannover en Basel in 2013 toch aan het publiek getoond kan worden. Hij noemt dat de kwaliteit van het kopje “sensationeel”.


Ga voor meer informatie naar:
Quarzit-Kopf der ägyptischen Königin Nofretete entdeckt
Neuer Kopf der Königin Nofretete entdeckt

En voor de kwartsietkopjes van Achnaton naar:
MetMuseum 01
MetMuseum 02
MetMuseum 03