donderdag 26 mei 2011

Hoe klinkt Oudegyptisch?

In deze video is een interpretatie te horen van de wijze waarop een Oudegyptische bezwering tegen slangen moet hebben geklonken. De tekst is afkomstig van het westelijke gedeelte van het plafond van de grafkamer van farao Oenas (Wnis) en maakt deel uit van een verzameling spreuken die de piramideteksten wordt genoemd.
De maker van het filmpje benadrukt dat het een persoonlijk experiment is en hij noemt het zelf een "histrionic approach" waarmee hij waarschijnlijk bedoelt dat het om de interpretatie van een acteur gaat. Niettemin is het toch een erg leuke poging om Oudegyptische tekst te spreken en zeker ook erg leuk om naar te luisteren.



De piramide van koning Oenas (de laatste farao van de vijfde dynastie, regeerde ca. 2367 - 2347 v.C.) is misschien niet de meest indrukwekkende piramide die in Egypte is gevonden maar zeer zeker een van de allerbelangrijkste. Voor zo ver bekend zijn in de piramide van Oenas voor de allereerste keer de piramideteksten opgetekend, een spreukenverzameling die bedoeld was om de koning in het hiernamaals te helpen en hem een plaats te geven in de zonnebark van Re. De piramideteksten staan aan het begin van een eeuwenlange traditie Oudegyptische dodenliteratuur.