maandag 19 november 2012
Negen beelden gevonden in Aboesir
Inmiddels is er een mooi filmpje van het graf de Oudegyptische prinses Shert Nebti. Haar tombe werd samen met drie andere graven in het complex te Aboesir gevonden en is van groot belang voor de Egyptologie:
In een andere tombe, die van Ity, zijn negen prachtige beelden gevonden van hoge kwaliteit. De beelden hebben nog hun oorspronkelijke kleurlaag en dat is bijzonder te noemen. Miroslav Barta, hoofd van de Tsjechische missie, heeft Ahram Online laten weten dat de beelden zijn ontdekt in een verborgen tunnel in de tombe van Iti. Deze tombe, die uit de rots is gehouwen, ligt tussen twee andere rotstombes van hoge ambtenaren. Hoewel tijdens de opgravingen bleek dat de tunnel al in de oudheid is bezocht door grafrovers, zijn toch negen houten en kalkstenen beelden gevonden. Een aantal beelden lag verspreid door de tunnel terwijl andere nog op hun oorspronkelijke plaats stonden. Volgens Barta lijkt het erop dat de grafrovers het belang van de beelden niet hebben ingezien. Drie beelden waren nog helemaal gaaf. Helaas zijn de overige zes beelden wel door de grafrovers beschadigd. Twee fragmenten waren van hout, de rest is uit kalksteen gehouwen. Ze vertonen resten van de oorspronkelijke polychromie. Slechts een beeld draagt de naam van de overledene, Iti.
Afbeeldingen van de beelden zijn te vinden op:
Ahram Online
en
NDT Television
donderdag 26 juli 2012
Begrafenisboot koning Den (3000 vC) gevonden
De boot is in een goede conditie en de overblijfselen bestaan onder andere uit 11 platen van lokaal hout die ieder zes meter lang zijn en 1,5 meter breed. De houten platen zijn getransporteerd naar het nieuwe Nationale Museum waar ze worden gerestaureerd en een plaats moeten krijgen in de nieuwe Nijl-hal. Het museum gaat later dit jaar open.
Ga voor meer informatie naar:
Al Ahram
Egypt Independent
Daily Mail (met mooie foto's).
woensdag 4 juli 2012
Oud-Egypte herleeft heel even in Museumpark Oriëntalis
Egyptenaren tijdens het afgelopen weekend.
Links de moderne versie en rechts een afbeelding uit het Nieuwe Rijk.
zondag 3 juni 2012
Kopje Nefertiti geïdentificeerd?
Het kunstwerkje, dat slechts 5,5 cm hoog is en in privébezit is, moet volgens Loeben een vrouw voorstellen omdat kwartsiet vrijwel uitsluitend zou zijn gebuikt als materiaal voor vrouwenbeeldjes. Bovendien zouden details rond het oor erop wijzen dat de figuur een kroon draagt die sterk lijkt op een kroon zoals die door Nefertiti werd gedragen.
Inmiddels is binnen de Egyptologie een discussie gaande of Loeben wel op het juiste spoor zit. Egyptologe Anneke Barth wijst erop dat wel degelijk kwartsiet beeldjes bestaan van Achnaton. Ze verwijst naar oesjabties die zich thans in het Metropolitan Museum of Art in New York bevinden.
Het beeldje zelf is tussen 6 en 10 juni te bezichtigen tijdens de tiende editie van de BAAF of Brussels Ancient Art Fair in Brussel. Na de beurs gaat het kopje terug naar een Europese privé-verzameling. Loeben hoopt echter dat het beeldje tijdens een grote tentoonstelling in Hannover en Basel in 2013 toch aan het publiek getoond kan worden. Hij noemt dat de kwaliteit van het kopje “sensationeel”.
Ga voor meer informatie naar:
Quarzit-Kopf der ägyptischen Königin Nofretete entdeckt
Neuer Kopf der Königin Nofretete entdeckt
En voor de kwartsietkopjes van Achnaton naar:
MetMuseum 01
MetMuseum 02
MetMuseum 03
dinsdag 29 mei 2012
Tombe gevonden in Midden-Egypte
De tombe bevat een sarcofaag met inscripties uit de dodenliteratuur (sarcofaagsteksten) en tevens rituele voorwerpen gemaakt van onder andere albast, koper en terracotta. De opgraving wordt gecoördineerd door de KU Leuven.
Kijk voor het volledige rapport op: dayralbarsha.com
Zie ook: AdnKornos
zondag 4 maart 2012
Naam onbekende farao ontdekt in Karnak
De archeologische missie van het Franse archeologische instituut of IFAO onder leiding van Christophe Thiers vond de naam op een kalkstenen doorgang in het noordelijke gedeelte van de Amon-tempel.
De inscriptie, daterend uit 17e dynastie, bevat een koninklijke cartouche met de naam van een koning die nog niet eerder is opgedoken. De koning draagt de naam “Sen Nacht N’ Ra”. De tekst spreekt van de gebouwen die de koning in Karnak voor de god Amon heeft laten oprichten en hoe daarvoor kalksteen uit de steengroeve van Toera (in de buurt van Caïro) naar het zuiden werd getransporteerd.
De ontdekking kan misschien zorgen voor meer inzicht in het verloop van de 17e dynastie, een periode waarin het noorden van Egypte werd geregeerd door een buitenlandse dynastie, ook wel Hyksos of "Hekaoe-Chasoet" genoemd.
Kijk voor meer info op: Luxor times en Ahram online
zondag 5 februari 2012
Mestkevers oriënteren zich op de hemel
Misschien wisten de Egyptenaren dit, puur door observatie. Grappig is in ieder geval dat maar weer blijkt dat er altijd een belangrijke reden is waarom de Egyptenaren een bepaald beeld kiezen. Ze dachten dat allerlei levensprocessen met elkaar verbonden waren en dat grote kosmische processen een spiegelbeeld kenden in de biologische processen.
Ga voor het artikel naar: New Scientist
zondag 29 januari 2012
Tsjechische archeologen vinden tempel in Soedan
Het koninkrijk Meroë lag op de oostelijke oever van de Nijl, 200 km ten noorden van het huidige Khartoem. Meroë was lange tijd de hoofdstad van het koninkrijk Koesj. De stad is tussen 800 v.C. en 350 n.C. bewoond geweest en de cultuur is sterk verwant aan de Oudegyptische.
Ga voor informatie naar:
Prague Daily Monitor
Twee Tsjechische websites bevatten foto’s van de opgravingen:
Lidovky
České noviny
Ibissen kregen voedsel mee in het hiernamaals
Zie ook:
In death, ancient Egyptians fed their animals in Biyamasr
Foodstuff placement in ibis mummies and the role of viscera in embalming in JAS
dinsdag 17 januari 2012
Update vondst tombe 22e dynastie
Vorige week, bij de start van het nieuwe opgravingsseizoen, werd vastgesteld dat het inderdaad om een tombe ging.
Afgelopen maandag is de sarcofaag geopend en deze bevatte de keurig ingepakte mummie van de dame die in de tombe is begraven en die mogelijk luisterde naar de naam Ni Hms Bastet, ook wel Nehmes Bastet of Nechhttp://www.blogger.com/img/blank.gifmet Bastet.
De tombe was overigens in eerste instantie niet bedoeld voor Nehmes Bastet, maar is, zoals dat wel vaker gebeurde, hergebruikt. De oorspronkelijke tombe dateert van 400 jaar eerder en is waarschijnlijk uit de achttiende dynastie.
Ga voor meer informatie naar de volgden vier artikelen:
University of Basel Kings' Valley Project
Rare tomb of woman found in Egypt Valley of Kings
Egyptian tomb holds singer Nehmes Bastet's remains
Kennislink: Egyptologen ontdekken bijzondere sarcofaag
zondag 15 januari 2012
Tombe uit 22e dynastie gevonden in Dal der koningen
Mohamed Ibrahim, Minister of State for Antiquities, heeft laten weten dat de archeologen zijn gestuit op een zwarte, houten sarcofaag die is gedecoreerd met hiërogliefen en een houten stèle met de namen en titels van de overledene.
Onderzoek door het Zwitserse team heeft uitgewezen dat het gaat om een tombe uit de 22e dynastie (945-712 vC), die behoort aan de dochter van Amon-Re, een voorleespriester van de tempel van Karnak en zanger van de god Amon-Re.
Het onderzoek is nog in volle gang en waarschijnlijk zal de tombe nog meer geheimen prijsgeven.
Ga voor meer informatie naar het artikel in Ahramonline.
zaterdag 7 januari 2012
Museum Het Valkhof komt met tentoonstelling over godinnen
Zie voor meer informatie de website van het museum: Tentoonstellingen verwacht.
Heilige ibis weer in Egypte?
De heilige Afrikaanse ibis werd door de oude Egyptenaren nauw verbonden met de Oudegyptische god Thot. Thot (Djehoety) was de god van de wijsheid en geheime kennis. Hij was tevens de uitvinder van het schrift en de verschillende talen die de mensen spreken. Als maangod was hij de plaatsvervanger de zonnegod Re.
Ga naar het artikel Endangered Species: Egypt’s African Sacred Ibis in Egypt Independent voor meer informatie over de herintroductie van de heilige ibis in Egypte.