vrijdag 11 januari 2013

Schoeisel in het oude Egypte

In de hal van de Oude Universiteitsbibliotheek van Leiden is tussen 18 januari en 16 mei 2013 een expositie te vinden over schoeisel in het Oude Egypte. Schoeisel was in het Oude Egypte net als in onze tijd statusverhogend. Bovendien speelde symbolisme ook een rol bij de vraag wie welke schoeisel mocht dragen.
Schoeisel zorgde echter ook voor bescherming en kan daarom ook veel informatie geven over bijvoorbeeld de gezondheid van de mensen.
De tentoonstelling is samengesteld oor André Veldmeijer, adjunct-directeur van het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro.

Locatie
Hal van de Oude Universiteitsbibliotheek
Rapenburg 70
Leiden

donderdag 10 januari 2013

Vijf tombes van particulieren gevonden in Luxor

Een Italiaans archeologisch team is bij toeval gestuit op particuliere rotsgraven uit de Derde Tussenperiode. De tombes zijn gevonden bij de tempel van Amenhotep II op de westoever van de Nijl bij Luxor, aan de noordzijde van het Serapeum. De exacte locatie zou zijn tussen het Ramesseum Rest House en het Ramesseum.

De tombes kennen allemaal een diepe schacht die leidt naar een grafkamer. De grafkamers bevatten houten sarcofagen, die zijn gedecoreerd met grafscenes en religieuze scenes in zwart en rood. Tevens zijn ook 12 zeer goed geconserveerde canopen zijn gevonden uit leem en zandsteen.

Ga voor meer informatie naar Ahram Online
Ook informatie op de site van het team, in Italiaans weliswaar maar met foto's: CEFB.
En in de Luxor Times.

woensdag 9 januari 2013

RMO komt met tentoonstelling over sarcofagen

Vanaf 19 april 2013 is in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden een tentoonstelling te zien waarin oude mummiekisten of sarcofagen van de machtige Amon-priesters uit Thebe centraal staan. Behalve dat er aandacht is voor het leven van deze priesters en voor de belangrijke rituelen rond hun dood en begrafenis, is er ook bijzondere aandacht voor de huidige restauratie van de sarcofagen. Deze restauratie vindt plaats in samenwerking met de Vaticaanse Musea en het Louvre. De restauratoren zijn wekelijks aan het werk in het museum.
RMO - Mummiekisten van de Amon-priesters