maandag 19 november 2012

Negen beelden gevonden in Aboesir

Tsjechische archeologen onder leiding van Miroslav Barta hebben te Aboesir een groot grafcomplex ontdekt uit het Oude Rijk. Het complex geeft langzaam zijn schatten prijs.
Inmiddels is er een mooi filmpje van het graf de Oudegyptische prinses Shert Nebti. Haar tombe werd samen met drie andere graven in het complex te Aboesir gevonden en is van groot belang voor de Egyptologie:



In een andere tombe, die van Ity, zijn negen prachtige beelden gevonden van hoge kwaliteit. De beelden hebben nog hun oorspronkelijke kleurlaag en dat is bijzonder te noemen. Miroslav Barta, hoofd van de Tsjechische missie, heeft Ahram Online laten weten dat de beelden zijn ontdekt in een verborgen tunnel in de tombe van Iti. Deze tombe, die uit de rots is gehouwen, ligt tussen twee andere rotstombes van hoge ambtenaren. Hoewel tijdens de opgravingen bleek dat de tunnel al in de oudheid is bezocht door grafrovers, zijn toch negen houten en kalkstenen beelden gevonden. Een aantal beelden lag verspreid door de tunnel terwijl andere nog op hun oorspronkelijke plaats stonden. Volgens Barta lijkt het erop dat de grafrovers het belang van de beelden niet hebben ingezien. Drie beelden waren nog helemaal gaaf. Helaas zijn de overige zes beelden wel door de grafrovers beschadigd. Twee fragmenten waren van hout, de rest is uit kalksteen gehouwen. Ze vertonen resten van de oorspronkelijke polychromie. Slechts een beeld draagt de naam van de overledene, Iti.
Afbeeldingen van de beelden zijn te vinden op:
Ahram Online
en
NDT Television