donderdag 26 juli 2012

Begrafenisboot koning Den (3000 vC) gevonden

Een Franse archeologische missie heeft in Abu Roash ten noordoosten van het Giza-plateau een 3000 jaar oude begrafenisboot gevonden van koning Den (eerste dynastie, circa 2870-282vC). Behalve dat dit een unieke vondst is, geeft het ook aan dat het plateau van Giza al vroeg in gebruik was als begraafplaats.
De boot is in een goede conditie en de overblijfselen bestaan onder andere uit 11 platen van lokaal hout die ieder zes meter lang zijn en 1,5 meter breed. De houten platen zijn getransporteerd naar het nieuwe Nationale Museum waar ze worden gerestaureerd en een plaats moeten krijgen in de nieuwe Nijl-hal. Het museum gaat later dit jaar open.
Ga voor meer informatie naar:
Al Ahram
Egypt Independent
Daily Mail (met mooie foto's).

woensdag 4 juli 2012

Oud-Egypte herleeft heel even in Museumpark Oriëntalis

Afgelopen weekend was het Oudegyptisch weekend in Museumpark Oriëntalis. Het weekend was een groot succes. Helaas heb ik er zelf niet zoveel van gezien omdat ik een aantal korte lezingen gaf in het hoofdgebouw, maar kreeg van Julia Siahaija (communicatie MPO) de volgende mooie foto's. Jan van Laarhoven (interim-directeur MPO) heeft oud en nieuw aan elkaar gekoppeld en de overeenkomst is opvallend (vooral de vlechtjes :-).
Egyptenaren tijdens het afgelopen weekend.
Links de moderne versie en rechts een afbeelding uit het Nieuwe Rijk.