zondag 29 januari 2012

Tsjechische archeologen vinden tempel in Soedan

Tsjechische archeologen hebben een verloren gewaande tempel uit de Meroë-periode gevonden in de buurt van de stad Vad Bon Naga in Soedan. De tempel ligt 130 kilometer ten noorden van Khartoem. De Tsjechische expeditie heeft tot nu toe een zegelring met de afbeelding van de Nubische leeuwgod Apede-mak gevonden, een beeldje van de Egyptische god Osiris, een steen met Meroë-hiërogliefen en delen van zandsteenblokken.
Het koninkrijk Meroë lag op de oostelijke oever van de Nijl, 200 km ten noorden van het huidige Khartoem. Meroë was lange tijd de hoofdstad van het koninkrijk Koesj. De stad is tussen 800 v.C. en 350 n.C. bewoond geweest en de cultuur is sterk verwant aan de Oudegyptische.
Ga voor informatie naar:
Prague Daily Monitor
Twee Tsjechische websites bevatten foto’s van de opgravingen:
Lidovky
České noviny

Ibissen kregen voedsel mee in het hiernamaals

Een recente studie, die onlangs is gepubliceerd in het Journal of Archaeological Science, heeft aangetoond dat in de mummies van Oudegyptische ibissen voedsel werd geplaatst. Het is de eerste keer dat dit is aangetoond en het kan betekenen dat de oude Egyptenaren veel waarde hechtten aan het welzijn van de dieren in het hiernamaals. Antropoloog Andrew Wade van de Universiteit van West-Ontario, die het onderzoek leidde, denkt dat hiermee kan worden aangetoond dat de Egyptenaren in de dood een zekere mate van gelijkheid zagen tussen mensen en dieren. Mogelijk zagen ze dat ook tijdens het leven. Als dat zo is, zijn de vogels tijdens hun leven waarschijnlijk met voldoende respect behandeld. Een van de onderzochte ibismummies bevatte tarwe. Vogels die in de tempels werden gehouden, aten waarschijnlijk graan. Dit geeft aan dat de vogels met voedsel naar het hiernamaals werden gezonden, net zoals dat bij mensen het geval was. De onderzochte ibissen hebben wel allemaal een gebroken nek en zijn waarschijnlijk geofferd.
Zie ook:
In death, ancient Egyptians fed their animals in Biyamasr
Foodstuff placement in ibis mummies and the role of viscera in embalming in JAS

dinsdag 17 januari 2012

Update vondst tombe 22e dynastie

Professor Susanne Bickel van de Universiteit van Basel, die deel uitmaakt van de Zwitserse archeologische missie die de tombe heeft gevonden, heeft de BBC laten weten dat de bovenste richel van de tombe al een jaar geleden werd ontdekt, op 27 januari 2011, op de eerste dag van de revolutie in Egypte. Op dat moment wist het team nog niet precies wat ze gevonden hadden maar gezien de onrust in Egypte werd het gat gedicht met een ijzeren deksel en werd de ontdekking stil gehouden.
Vorige week, bij de start van het nieuwe opgravingsseizoen, werd vastgesteld dat het inderdaad om een tombe ging.
Afgelopen maandag is de sarcofaag geopend en deze bevatte de keurig ingepakte mummie van de dame die in de tombe is begraven en die mogelijk luisterde naar de naam Ni Hms Bastet, ook wel Nehmes Bastet of Nechhttp://www.blogger.com/img/blank.gifmet Bastet.
De tombe was overigens in eerste instantie niet bedoeld voor Nehmes Bastet, maar is, zoals dat wel vaker gebeurde, hergebruikt. De oorspronkelijke tombe dateert van 400 jaar eerder en is waarschijnlijk uit de achttiende dynastie.
Ga voor meer informatie naar de volgden vier artikelen:
University of Basel Kings' Valley Project
Rare tomb of woman found in Egypt Valley of Kings
Egyptian tomb holds singer Nehmes Bastet's remains
Kennislink: Egyptologen ontdekken bijzondere sarcofaag

zondag 15 januari 2012

Tombe uit 22e dynastie gevonden in Dal der koningen

Tijdens een routinematige schoonmaakactie in het Dal der koningen, uitgevoerd door een Zwitserse archeologische missie, is een diepe grafput gevonden die leidt naar een grafkamer die mogelijk is gevuld met Oudegyptische artefacten. De put is gevonden bij het pad dat leidt naar de tombe van Toetmozes III.
Mohamed Ibrahim, Minister of State for Antiquities, heeft laten weten dat de archeologen zijn gestuit op een zwarte, houten sarcofaag die is gedecoreerd met hiërogliefen en een houten stèle met de namen en titels van de overledene.
Onderzoek door het Zwitserse team heeft uitgewezen dat het gaat om een tombe uit de 22e dynastie (945-712 vC), die behoort aan de dochter van Amon-Re, een voorleespriester van de tempel van Karnak en zanger van de god Amon-Re.
Het onderzoek is nog in volle gang en waarschijnlijk zal de tombe nog meer geheimen prijsgeven.
Ga voor meer informatie naar het artikel in Ahramonline.

zaterdag 7 januari 2012

Museum Het Valkhof komt met tentoonstelling over godinnen

Museum het Valkhof in Nijmegen komt vanaf 23 maart 2012 met een tentoonstelling over godinnen in de oudheid: "Waarom godinnen zo mooi zijn". Naast Aphrodite, Venus, Ishtar is ook aandacht voor de Oudegyptische Hathor.
Zie voor meer informatie de website van het museum: Tentoonstellingen verwacht.

Heilige ibis weer in Egypte?

De laatste heilige Afrikaanse ibis is in 1891 in Egypte waargenomen en algemeen wordt aangenomen dat het dier niet meer in Egypte voorkomt. De NCE of Nature Conservation Egypt, een NGO die zich bezighoudt met het behoud van de oorspronkelijke Egyptische fauna en flora, heeft plannen het dier opnieuw in Egypte te introduceren. Hoewel het een zeer lastige taak zal worden, zou het natuurlijk wel geweldig zijn als deze vogel, die voor de Egyptenaren zo belangrijk was, weer op de oever van de Nijl te vinden zou zijn.

De heilige Afrikaanse ibis werd door de oude Egyptenaren nauw verbonden met de Oudegyptische god Thot. Thot (Djehoety) was de god van de wijsheid en geheime kennis. Hij was tevens de uitvinder van het schrift en de verschillende talen die de mensen spreken. Als maangod was hij de plaatsvervanger de zonnegod Re.
Ga naar het artikel Endangered Species: Egypt’s African Sacred Ibis in Egypt Independent voor meer informatie over de herintroductie van de heilige ibis in Egypte.