zaterdag 23 oktober 2010

Poolse Egyptologen bevestigen oorzaak einde Oude Rijk

Jarenlang onderzoek naar graftombes van de Oudegyptische elite in de omgeving van het piramidecomplex van Djoser heeft zeer interessante conclusies opgeleverd over de ondergang van het Oude Rijke. Dr Fabian Welc, hoofd van de expeditie, liet weten dat met een team dat bestond uit zowel archeologen, geologen als sedimentlogen een grondige analyse is gemaakt van de lagen puin en zand die in de uit de rotsbodem gehouwen tombes zijn achtergelaten. Het gevonden afzettingsmateriaal uit de periode aan het einde van Oude Rijk en het begin van de Eerste Tussenperiode laat zien dat er sprake is geweest van zeer langdurige en daarmee rampzalige regenval. De necropolis moet in deze periode bijna verdronken zijn in de bergen zand en puin. Zowel de oude als de meer recente tombes uit deze necropolis zijn door de regenval verwoest. Ook de lemen grafkapellen konden de hevig regen niet weerstaan en werden gedeeltelijk vernietigd.
De bevindingen van het Poolse team verhelderen eerdere vondsten die te maken hebben met de ondergang van het Oude Rijk. Opwarming van het klimaat is vooraf gegaan door een periode van hevige regenval die de sterke Egyptische staat aan het einde van het Oude rijk heeft verlamd. Het team wil het onderzoek graag voortzetten om antwoord te vinden op nog openstaande vragen.

Zie voor meer informatie het persbericht op de site van Science and Scholarship in Poland

donderdag 21 oktober 2010

4500 jaar oude tombe gevonden

Afgelopen week heeft het archeologisch-egyptologisch team van de SCA ten zuiden van de werkliedennecropolis te Giza een 4500 jaar oude tombe gevonden. De tombe behoort aan Rudj-ka, priester werkzaam in de dodencultus rond farao Chefren/Kafre (2520-2494 BC). Zawi Hawass liet weten dat deze tombe de eerste is die op deze locatie is gevonden en uniek genoemd kan worden vanwege de bijzondere architectuur. De bovenbouw van de tombe bestaat uit kalksteen blokken die een "doolhofhachtige" gang vormen naar de hoofdingang. De grafkamer zelf is direct uit de rotsbodem gehouwen. De muren van de tombe zijn prachtig gedecoreerd en laten Rudj-ka en zijn vrouw zien voor een rijkelijk opgetaste offertafel. Ook zijn scenes uit het dagelijks leven aangebracht.

Ga voor foto's van de tombe naar:
Persbericht Discovery of the Tomb of Rudj-ka
www.signonsandiego.com

zondag 3 oktober 2010

Beeld Amenhotep III gevonden

Tijdens een routineonderzoek van het Egyptische team van de Supreme Council of Antiquities of SCA is in Kom el-Hittan op de west-oever van de Nijl, op de plaats waar ooit de grote tempel van farao Amenhotep III stond , een groot dubbel kalkstenen beeld van dezelfde farao gevonden (30 cm hoog and 95 cm breed). Volgens minister van cultuur Farouk Hosny is de beeltenis van farao Amenhotep III (1410-1372 vC) van uitstekende kwaliteit en stelt deze de koning zittend op een troon voor terwijl hij wordt geflankeerd door de god Amon (helaas zonder hoofd). De koning draagt de dubbele kroon van Egypte die is voorzien van een uraeus. Abdel Ghaffar, hoofd van de missie, liet weten dat de opgravingen zich nu richten op de rest van het beeld. Ga voor meer informatie naar de website van Zahi Hawass: statue Amenhotep

vrijdag 1 oktober 2010

Kroko is niet wat het lijkt

Deze volumerendering (3D-object vertaald naar waarden die vervolgens in kleur op het beeldscherm worden getoond) van een CT-scan van een krokodil laat zien dat de mummie van de krokodil niet helemaal is wat het op het eerste gezicht lijkt. De binnenzijde van de mummie is opgebouwd uit lichaamsdelen van verschillende dieren en op de rug lijken kleine krokodillen te zijn gelegd. De staart is een mooi staaltje van vakmanschap van de priesters.
Overigens is dit niets nieuws. Een paar jaar geleden wees röntgenonderzoek naar dierenmummies in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden ook al uit dat de grote krokodilmummie uit het museum niet de mummie was van een drie meter lange volwassen krokodil. Op röntgenfoto's werd duidelijk dat de mummie twee kleine krokodillen bevatte, waarvan de voorste zijn staart en achterpoten miste.
Helaas weet ik niet waar de krokodil uit dit filmpje van afkomstig is.